خيلي از ما حفظ امنيت اطلاعاتمان را جدي نميگيريم. شايد علت اين باشد كه از خطرات پيش روي خود آگاه نيستيم. مثلا در كار كردن با اينترنت، شبكههاي محلي يا حتي باز كردن ايميل كوچكترين ترديدي به خودمان راه نميدهيم. اين كار مانند اين است كه بدون جليقه نجات وارد آبهاي خروشان بشويم.
هر فناوري تازهاي زبان و آداب خودش را دارد كه اگر آنها را فرا نگيريم نميتوانيم از آن فناوري بهدرستي استفاده كنيم. عادتهاي نادرست ما در استفاده از فناوريهاي جديد از فرا نگرفتن همين زبان و آداب سرچشمه ميگيرند و ضرر نهايي آن به خود ما ميرسد.
در اين مقاله 12 عادت متداول در استفاده از فناوري روز فهرست شدهاند؛ عادتهايي كه شايد هركدام از ما گرفتارشان باشيم و ترك كردنشان برايمان دشوار باشد، اما بهتر است دستكم سعي خودمان را بكنيم.
1. جدي نگرفتن امنيت
خيلي از ما حفظ امنيت اطلاعاتمان را جدي نميگيريم. شايد علت اين باشد كه از خطرات پيش روي خود آگاه نيستيم. مثلا در كار كردن با اينترنت، شبكههاي محلي يا حتي باز كردن ايميل كوچكترين ترديدي به خودمان راه نميدهيم. اين كار مانند اين است كه بدون جليقه نجات وارد آبهاي خروشان بشويم.
كمترين كاري كه ميتوانيم بكنيم نصب برنامه ضدويروس رايگان و بهروز نگه داشتن آن است. خود ويندوز هم تنظيمهايي براي امن نگهداشتن كاربر در اينترنت دارد كه بهتر است آنها را هم رعايت كنيم.
2. تنبلي در تهيه نسخه پشتيبان
نكته جالب درباره كساني كه از اطلاعات خود نسخه پشتيبان (بكآپ) نميگيرند اين است كه هميشه ميگويند: «آره، واقعا لازمه...» اما همچنان به تنبلي خود ادامه ميدهند. همه سختديسكها سرانجام روزي از كار ميافتند، همه آنها. سختديسك كامپيوتر شما هم همينطور است. پس زودتر دست به كار شويد و از اطلاعات مهمتان نسخه پشتيبان بگيريد. ميتوانيد اين كار را با خريدن سختديسك جانبي انجام بدهيد.
3. پاسخ دادن به هرزنامهها
چرا فرستندگان هرزنامه (Spam) به كارشان ادامه ميدهند؟ چون بسياري از كاربران به آنها پاسخ ميدهند. در واقع فرستندگان هرزنامهها تقريباً از درست بودن هيچكدام از نشانيهايي كه در فهرستشان دارند مطمئن نيستند تا اينكه كاربران عبارتي مانند «…Remove me from » را در نامه آنها كليك ميكنند تا به حساب خودشان از فهرست گيرندگان نامه خارج شوند، اما همين كار باعث ميشود فرستندگان بفهمند نشاني را درست گرفتهاند و انبوه هرزنامهها را چندبرابر كنند.
4. استفاده از لپتاپ در تختخواب
اگر لپتاپ را مدتي طولاني جايي بگذاريد كه زيرش نرم باشد(مانند تختخواب يا مبل) جلوي سوراخهاي تهويه هواي آن گرفته ميشود و اجزاي درون آن كمكم داغ ميشوند.
اگر در همين حالت باقي بماند ممكن است پردازنده آن بسوزد يا حتي موجب آتشسوزي بشود. بهتر است لپتاپ را هميشه روي ميز بگذاريد يا اگر اصرار داريد روي مبل يا تختخواب با آن كار كنيد، كتابي با جلد سخت زيرش بگذاريد تا مانعي براي جريان هواي آن ايجاد نشود.
5. چاپ كردن همهچيز
واقعا چقدر لازم است كه همه ايميلهاي دريافتيتان را چاپ كنيد؟ اگر ميخواهيد آرشيوي از نامههاي دريافتيتان داشته باشيد بهتر است از نرمافزارهاي مخصوص اين كار استفاده كنيد. به اينترتيب خواهيد ديد كه دستهبندي كردن نامهها بسيار بهتر انجام ميشود و جستجو در ميان آنها فوقالعاده آسانتر است. هر بار كه ميخواهيد چيزي را چاپ كنيد به درختاني كه دارند از بين ميروند، به خطر گرمايش زمين و... فكر كنيد!
6 . ذخيره كردن هر چيزي در هر جايي
وقتي قبض برق جديدي به دستتان ميرسد با آن چكار ميكنيد؟ آن را لاي آلبوم عكس ميگذاريد؟ يا بين پروندههاي اداريتان؟ يا وسط سيديهاي موسيقي؟ يا شايد همه اينها هميشه روي ميز ناهارخوريتان پخشوپلا هستند؟ فقط 20 ثانيه طول ميكشد تا قبض برق را سر جايش بگذاريد پس پيشنهاد ميكنم قبل از خواندن ادامه اين مقاله، فايلهاي كامپيوتريتان را (مخصوصا آنها كه بيدليل روي ميزتحرير ويندوز نگهداري ميشوند) سروسامان بدهيد و برگرديد.
7. نخواندن دستورالعمل
وقتي وسيله الكترونيكي جديدي ميخريم، معمولا با هيجان بسيار آن را از جعبهاش بيرون ميآوريم و راه مياندازيم، اما كوچكترين توجهي به دفترچه راهنماي آن نميكنيم. بعد كه با مشكل مواجه ميشويم و دستگاه ،
آنكاري را كه ميخواهيم درست انجام نميدهد با نثاركردن ناسزاي فراوان به سازندگان آن، سراغ دفترچهاش ميرويم و تازه با دستورالعملهايي مواجه ميشويم كه تأكيد كردهاند: «پيش از نخستين استفاده اين را بخوانيد». آنوقت از خودمان خجالت ميكشيم، اما بار ديگر كه وسيله ديگري ميخريم همين ماجرا تكرار ميشود.
8 . دور انداختن متعلقات
وقتي وسيله الكترونيكي جديدي ميخريم(مثلا چاپگر، تلفن همراه، دوربين و...) معمولا جعبه و متعلقات آن را مدتي جلوي چشممان نگه ميداريم، اما كمي بعد كه ميبينيم كاري با آنها نداريم و جايمان را تنگ كردهاند به انبار تبعيدشان ميكنيم يا دور مياندازيمشان. اين متعلقات اگر لازم نبودند، همراه دستگاه به خريدار داده نميشدند.
نكته: خيلي از ما حفظ امنيت اطلاعاتمان را جدي نميگيريم. شايد علت اين باشد كه از خطرات پيش روي خود آگاه نيستيم
جعبه بسياري از دستگاهها حكم كارت گارانتي آنها را دارد. سيديهاي آنها شامل برنامههايي هستند كه شايد ابتدا به كارتان نيايند اما چند ماه بعد بايد دنبالشان بگرديد. كابلها هم هميشه به كار نميآيند، اما اگر يك بار به آنها نياز پيدا كنيد، متوجه ميشويد كه يافتن كابل مناسب كارتان در بازار چقدر دشوار است.
9. بردن دوربين عكاسي به ساحل
دانههاي ماسه ساحل دريا از مضرترين دشمنان دوربينهاي عكاسي به حساب ميآيند. اين دانهها بهآساني به سيستم شاتر دوربين و مكانيسم زوم كردن آن خسارت وارد ميكنند. باور كنيد هر چقدر هم كه احتياط كنيد باز هم ماسهها دست از سرتان برنميدارند. اگر خيلي تمايل به عكاسي در ساحل داريد بهتر است دوربين ضدآب يا مقاوم در برابر آب بخريد.
10. سفر با لپتاپ روشن
لپتاپ روشن را از آشپزخانه به پذيرايي ميبريد؟ هيچ اشكالي ندارد. در لپتاپتان را ميبنديد و در حالي كه هنوز روشن است آن را به دوش مياندازيد و از محل كارتان يك كيلومتر راه ميرويد تا به مترو برسيد و بعد از پلهها بالا ميرويد تا به خانه برسيد؟ اين فاجعه است! بايد مراقب باشيد لپتاپي را كه روشن است زياد حركت ندهيد چون ممكن است آسيبي جدي به سختديسك آن وارد شود. بهترين راه اين است كه پيش از حركت دادن لپتاپ، آن را خاموش كنيد يا اينكه ويندوز آن را طوري تنظيم كنيد كه با بستن در لپتاپ، خود به خود خاموش يا
Hibernate شود.
11. رها كردن لپتاپ در خودرو
اگر عادت داريد لپتاپتان را همهجا با خودتان ببريد، حواستان باشد كه آن را ـ حتي مدتي بسيار كوتاه ـ به حال خودش درون خودرو نگذاريد.
بارها پيش آمده است در فرصت كوتاهي كه راننده از خودرو پياده شده تا در پاركينگ را باز كند، سارقي حرفهاي در يك چشم برهم زدن به سراغ لپتاپ رفته و آن را برده است. اين كار براي سارقان حرفهاي فقط 10 ثانيه طول ميكشد: شيشه را ميشكنند، لپتاپ را برميدارند و فرار ميكنند.
حتي اگر به نظر ميرسد دور و برتان كسي نيست، باز هم اين كار را نكنيد، چون سارقان حرفهاي جايي نيستند كه شما بتوانيد ببينيدشان! شايد لپتاپتان بسيار قديمي باشد و قيمت چنداني نداشته باشد، اما باز هم مواظب باشيد چـــون شيشه خودرو ارزان نيست!
12. قفل نكردن گوشي موبايل
اگر روي گوشي تلفن همراه خود رمز نگذاشته باشيد در صورتي كه (خداي نكرده) آن را گم كنيد يا آن را بدزدند ممكن است به دست كسي بيفتد كه قصد سوءاستفاده داشته باشد. حداقل كاري كه ممكن است بكند اين است كه تا آخرين اعتبار گوشي يا تا زماني كه براي از رده خارج كردن سيمكارت آن اقدام نكنيد، تلفنهاي پرهزينه خارج از كشور بزند. شايد هم به دوستانتان پيامك بزند و شماره كارت بانكي بدهد تا به اين بهانه كه مشكلي براي شما پيش آمده به آن حساب پول بفرستند.
ابدائات خوب و بد گوگل در سال 2010
نظرات شما عزیزان: